studenoga 05, 2012

Kvalitetna prehrana:

Zdrav duh u zdravom tijelu 

Bez hrane nema života, to je nešto što je svima poznato, a ona nam je uz to i veliki užitak te izvor zadovoljstva. Našem tijelu pruža energiju i potrebnu vitalnost, a upravo zato je iznimno bitan i izbor zdravih namirnica koji će nam, uz par zlatnih pravila uravnotežene i zdrave prehrane, poslužiti da hranu stavimo u službu zdravlja i ljepote.

Zdravom prehranom tako nazivamo onu koja osigurava optimalan unos kalorija, minerala, tekućine i vitamina u tijelo. Kod toga je jako bitno da prehrana bude što raznovrsnija te da se u organizam unesu svi bitni sastojci poput vitamina, minerala, bjelančevina , ugljikohidrata i masti.

Svakog dana naše tijelo treba raznoliku hranu, a kako bi nam to nutricionisti jasnije dočarali, koriste tzv. piramidu zdrave prehrane koja predstavlja prikaz različitih skupina namirnica koje su poredane prema količinskim preporukama od temelja do vrha piramide.

Foto: Zonediet.com

Na dnu je tako skupina namirnica koje osiguravaju najveći dio energije, a čine ju žitarice i proizvodi od žitarica, krumpir i riža. One su bogate škrobom te su odličan izvor energije kao i bjelančevina, vitamina B skupine i minerala. Upravo zato trebale bi biti sastavni dio gotovo svakog obroka, a najbolji izbor su proizvodi od punog zrna žitarica koji sadrže značajne količine prehrambenih vlakana.


Voće i povrće slijedeća su skupina koja predstavlja izvor vitamina i minerala, prehrambenih vlakana i sastojaka koji imaju antioksidativna svojstva. Prednost treba dati sezonskom i svježem voću i povrću, koje bi dnevno na našem tanjuru trebalo biti pet puta.

Potom nam slijede namirnice poput mesa, ribe i jaja koje su bogati izvor bjelančevina, vitamina B skupine, željeza, cinka i magnezija. Riba je izuzetno zdrava namirnica jer sadrži omega 3 masne kiseline koje su tijelu neophodne za zdravo funkcioniranje, te bi tako trebala na meniju biti barem dva puta tjedno.


Mlijeko i mliječni proizvodi su dobar izvor bjelančevina, vitamina A i D, vitamina B skupine, te kalcija i fosfora, a  njihova konzumacija  je posebno važna u mladenačkoj dobi kako bi se osiguralo dovoljnu količinu kalcija, potrebnu za optimalnu izgradnju koštanog sustava.

Na vrhu piramide su masti i ulja od kojih je poželjno koristiti ulja biljnog podrijetla, posebno ono maslinovo. Ono što je bitno jest i to da se najmanje konzumira hrana bogata šećerom i soli koja utječe i na povećanje tjelesne težine kao i na nastanak mnogih bolesti.

Budući da je iznimno važno i da se hrana konzumira redovno u pravilno razmaknutim obrocima, evo i par savjeta koji ti mogu pomoći u svakodnevici kada je puno puta teško hraniti se zdravo i uravnoteženo, pogotovo kada se uzme u obzir školska kuhinja ili pak dostupnost zdrave hrane u školama:

Doručak je najvažniji obrok u danu

Jedna od najzdravijih životnih navika je svakako ona da u jutro tijelo pokreneš zdravim i obilnim doručkom. Ponekad nam se čini da za njega nemamo vremena, ali to je samo stvar navike. Dobar doručak uključuje mliječne proizvode kao odličan izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice kao izvor složenih ugljikohidrata te voće kao izvor prehrambenih vlakana te vitamina i minerala.

Zdrava užina

Kada osjetimo glad, često posegnemo za slatkišima ili grickalicama s kojima u tijelo unesemo i velike količine šećera i soli. Dobra navika je sa sobom ponijeti svježe voće kao što su npr. jabuke ili mandarine te orašaste plodve poput badema ili oraha (popularno zvani 'Studentska zabava') koji su bogati tvarima koje utječu na zdravo funkcioniranje mozga te su tako idealni za konzumaciju pod velikim odmorom.

Voda kao tekućina života

Među mladima uobičajena je konzumacija raznih gaziranih pića ili pak sokova koja u sebi sadrže veliku količinu šećera, a nerijetko i štetnih aditiva. Pritom se zaboravlja da jedino voda uistinu djeluje na dehidraciju te oživljuje organizam. Ona mu i pomaže da izbaci toksine, te tako njezinim unosom pomažeš i  zdravlju i ljepoti svoje kože, a cijeli svoj organizam dovodiš u ravnotežu.

Izvor: Teen 385

Nema komentara:

Objavi komentar