svibnja 24, 2013

Prirodnim načinom protiv masne kože

Biljke u borbi protiv masne kože

Vaša koža sjaji i nakon dva sloja pudera? Mi vas upoznajemo sa prirodnim načinima kako da se riješite masne kože i neželjenog sjaja.
Masnu kožu uzrokuje pretjerano lučenje lojnih žlijezda, sebuma, voštane supstance koja štiti kožu. Kada je sebuma previše, koža nam izgleda masno, a to ne voli ni jedna žena. Isto tako, preveliko lučenje ove supstance može izazvati stvaranje akni. Malo je poznato da žene sa prirodno tamnom kosom luče mnogo više masnoća nego one sa svjetlijom, ali postoje i mnogi drugi faktori koji pospješuju lučenje sebuma, a to su stres, hormonalne promjene i trudnoća.

Pozitivne strane su što masnija koža ljepše stari i na njoj se bore mnogo sporije razvijaju nego kod normalne ili suhe kože, ali s druge strane moramo joj posvećivati mnogo više pažnje.

Kvalitetno umivanje

Žene koje imaju masnu kožu lica treba da se umivaju sa što toplijom vodom, a od prerparata da izbjegavaju one koji dodatno hidratiziraju kožu. Najbolje bi bilo lice umivati običnim antibakterijskim sapunom, posebno ako imate problema sa aknama.

Biljka koja je pravo malo otkriće kad je u pitanju zdravlje kože lica jeste hamamelis, biljka žutih cvjetova koja porijeklo vuče iz SAD, a još su je i stari Indijanci koristili za zacjeljivanje rana. Ako imate masnu kožu i akne, obavezno nabavite sredstvo za čišćenje lica na bazi ove biljke i utrljavajte ga na lice više puta u toku dana.

Hajdučka trava, žalfija i pepermint takođe mogu pomoći kod problema sa masnom kožom. U jednu šolju stavite po kašiku čaja svake od ovih biljaka i prelijte kipućom vodom. Ostavite da stoji oko pola sata. Ocijedite tečnost i ostavite da se hladi. Ovu tečnost možete staviti u flašicu sa raspršivačem i prskati lice više puta u toku dana. Na sobnoj temperaturi čuvajte je najviše 3 dana, a u frižideru i do 5.

Blagovanje je biljka iz porodice mente koja takođe blagotvorno djeluje na kožu lica. Jednostavno, skuhajte čaj od ove biljke i nanosite ga sa kuglicom vate na lice, nakon umivanja. Ako u čaj od blagovnja dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande dobićete u isto vrijeme sredstvo za čišćenje i toner.

Maske na bazi gline, blata, bjelanca i limunovog soka takođe mogu pomoći.

Nema komentara:

Objavi komentar