srpnja 31, 2013

Saveznik zdravlja i ljepote

10 savjeta za njegu kože medom

Med je jedna od najboljih prirodnih supstanci koje pomažu u borbi sa različitim problemima sa kožom. Bilo da tražite rješenje za problem sa kosom, sa kožom tijela ili sa aknama i suvim licem, med bi mogao da bude baš ono što vam treba.

 
1) HIDRATACIJA

Ukoliko imate problem sa suvom i grubom kožom na licu, pomiješajte jednaku količinu meda i maslinovog ulja i ostavite da djeluje 10 do 20 minuta. Nakon što uklonite ovaj melem, koža na problematičnim dijelovima lica biće znatno glađa i sjajnija.

2) SJAJ USANA

Od meda možete da napravite i prirodan preparat za njegu i sjaj usana, koji će vaše usne učiniti ekstra slatkim. Pomiješajte jednu kašičicu meda, pola šolje prirodnog pčelinjeg voska, 10 kapi esencijalnog ulja limuna, dvije kapi ulja vitamina E i jednu četvrtinu šolje kokosovog ulja. Kada ujedinite sve sastojke možete da ih podijelite u manje posude koje možete da nosite sa sobom i koristite kad god vam zatreba.

3) VOSAK ZA DEPILACIJU

Ubacite dvije kašičice braon šećera, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu vode u mikrotalasnu, pa zagrijte do temperature na kojoj smjesa postaje braon. Ostavite da se malo ohladi, a ako vam se učini da je smjesa previše gusta, dodajte još malo vode. Namažite špatulom smjesu na kožu, preko nje stavite pamičnu traku, zagladite nekoliko puta u pravcu rasta dlake, pa povucite traku u suprotnom pravcu.

4) REGENERACIJA KOSE

Dodajte kašičicu meda šamponu koji inače kosristite, kako biste izgladili procvjetale krajeve, a ukoliko želite dublju njegu kombinujte med i masllinovo ulje. Nanesite smjesu na kosu i pustite je da upija 10 do 25 minuta, a nakon toga operite kosu. Med može da posluži i protiv kovrdžanja kose.

Pomiješajte kašiku meda sa litrom vode, pa nakon pranja dodatno isperite kosu sa ovom mješavinom.

5) KUPKA

Pomiješajte dvije kašičice meda i jednu šolju tople vode, pa ostavite da se masa sjedini dok se voda hladi. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande i sipajte u vodu koju ste pripremili za kupku.

6) RJEŠENjE ZA AKNE

Stavite malo meda na žarišta akni na licu, preko njega stavite flester i ostavite da djeluje 30 minuta.

7) MASKA ZA LICE

Pomiješajte dvije kašičice mlijeka i dvije kašičice meda, pa smjesu nanesite na lice i ostavite da djeluje deset minuta prije nego što se umijete.

8) KREMA ZA ZANOKTICE

Pomiješajte 45 g pčelinjeg voska i 90 g kajsijinog ulja i stavite u mikrotalasnu, a kada se masa istopi i sjedini dodajte kašičicu meda. Kada se masa ohladi sipajte je u manje posudice koje možete da nosite sa sobom i namažete zanoktice kad god osjetite da su suve i oštre.

9) PILING ZA TIJELO
Pomiješajte malo izlomljenog kikirikija sa kašikom meda, i dodajte malo limunovog soka. Limun i kikiriki daće koži sjaj, dok će med učiniti glađom.

10) MELEM ZA BRADAVICE

Med se ne koristi samo za omekšavanje kože, nego može imati i blagorodno dejstvo na probleme sa bradavicama.

Ukoliko se patite sa bradavicama, nanosite med na problematično mjesto dva puta dnevno i ubrzo ćete primijetiti poboljšanja.

Nema komentara:

Objavi komentar