listopada 02, 2012

Kako napraviti mirisne svijeće

Ovaj poklon je nešto sa čim ne možete nikako pogriješiti, pa se zbog toga razloga većina nas odluči nekome darovati ukrasne, mirišljave svijeće raznih oblika i veličina. Međutim, da li ste razmišljali da nekome pokažete posebnu pažnju tako što ćete u svoje slobodno vrijeme napraviti upravo te dekorativne i mirišljave svijeće. Na ovaj način pokazaćete koliko dobro poznajete osobu kojoj poklanjate, jer ćete pogoditi boju, omiljeni miris.
Svaki put kada osvjetli taj određeni dio stana i zamiriše po prostoriji, misao će odlutati ka donosiocu poklona, a kao što je poznato miris je posebno inspirativno čulo. Veoma bitna prednost ručne izrade je u tome što možete napraviti veće količine svijeća i da opet bolje materijalno prođete nego da ste kupovali gotove. Uvjerite se kroz pregled potrepština za izradu i brzine koraka kroz koje teče izrada.
Za početak, u fazi prakse, najbolje bi bilo da ne ulažete veliki novac u profesionalnu opremu ni sastojke. Vremenom ćete uvidjeti kako napredujete te ćete birati odgovarajući materijal, a do tada ovo su osnovni potrebni sastojci :
  • posuda u kojoj ćete moći otopiti vosak (jedan od profesionalnih aparata nampravljen je od dvije posude, jedna u kojoj se voda zagrijava i stvara paru, a druga naslonjena na nju i na toj pari topi vosak)Ako se malo potrudite dobićete ovakve oblike svijeća zgodne i za unikatan i originalan poklon
  • prostor gdje ćete to obavljati (vosak je problematičan sa čišćenje, tako da bi bilo najbolje vaš radni prostor u kuhinji prekriti polumasnim papirom ili novinama)
  • vosak (možete nabaviti u prodavnici ili reciklirati od starih svijeća)
  • termometar (treba vam termometar koji mjeri visoke temperature, na temp. iznad 65 C pčelinji vosak postaje tekući i može se od njega praviti svijeća, ne dozvolite da vam temp. pređe preko toga)
  • drvena kašika ili varjača ( njome ćete miješati vosak i nikako se ne preporučuje bilo koji drugi materijal)
  • fitilj
  • makaze
  •  kalup: staklena teglica, čaša ili bilo koji oblik posude za svijeću (u zavisnosti koju posudu izaberete, svijeća će imati takav oblik, stoga kreativno razmišljajte)
  • boja za vosak
  • mirisi, dodaci ulje
Bilo da ovo činite iz hobija, želje da nekoga obradujete, ili pokrećete honorarni posao ovo su osnovni koraci izrade:
  1. Uključite šporet i, ukoliko imate vosak iz jednog komada, stavite ga preko posude u kojoj ćete topiti i pustite da se polagano i postepeno razmekšava. Ne zaboravite da čitav radni prostor obložite novinama i pazite da vosak ne dođe u dodir sa vatrom. Kada se vosak malo razmekšao, kidajte ga na manje komade i stavljajte u posudu. Obratite pažnju na temperaturu vrenja. U međuvremenu, kalup koji ste namijenili za ovu svijeći ili svijeće pripremite, posušite i premažite uljem tako će vam biti lakše kasnije sa vađenjem voska.
  2. Nakon što se vosak potpuno rastopio, vrijeme je da dodate boju i miris. U zavisnosti koliko voska koristite, toliko razmjer dodataka trebate staviti. Uglavnom, za prosječnu veličinu svijeće ide 1/8 dodataka. Nakon što ste dodali, miješajte smjesu dok se sve ne sjedini, te skinite sa šporeta i ostavite pored. Sada nastupa brzo priprema, kako se vosak ne bi stvrdnuo. 
  3. Isjecite fitillj, možete od običnog, debljeg pamuka da isječete koliko je dugačka željena svijeća. Postoji nekoliko načina da stavite fitilj, a ovo je jedan od prijedloga. Dok stavljate vosak u kalup, pridržavajte fitilj. Najbolje i najpraktičnije bi bilo kada biste pronašli staru hemijsku koja ne radi i uzvukli osnovu u koju biste uvukli fitilj i tako postavili u kalup te dosipali vosak. Nikada ne trebate prepuniti kalup do vrha, uvijek ostavite malo prostora slobodnog.
  4. Sada vosku treba malo vremena da se ohladi. Ako je kalup prevelik, često se zna desiti da se svijeća smanjuje, udubljuje u sredini. Ovo možete popraviti tako što ćete dodati još malo voska u sredinu. Možete koristiti fen za sušenje kose kako biste ubrzali proces hlađenja. Manjim svijećama približno treba 3- 4 da se ohlade, dok većim od 8 do 12 sati. Ako ne želite da ostavite svijeću u tom kalupu, izvadite je polagano. Ako se ne da, poslužite se nožem tako što ćete sa strana skidati sloj po sloj.
Vremenom ćete se izvježbati da vrlo brzo pravite svijeće, a  takođe, da dodajete razne boje, mirise, oblike i dezene. Raznim mogućnostima izrade se ne nazire kraj. Uspješna rukotvorina neka je! Pogledajte ovaj prijedlog za pravljenje svijeća:

1 komentar: