listopada 15, 2012

Maštom na prazan ormar

Kupili ste nekoliko ključnih komada garderobe za jesen, potrošili planirani budžet, ali i dalje kada otvorite ormar pomislite da nemate šta da obučete.

Čak i ako vam je ormar pun, ništa ne možete da iskombinujete. Možda samo ne znate da iskoristite ono što imate? Slijede mali   ali dragocjeni savjeti koji će vam pomoći da izvučete najbolje iz onog što imate.

„Detoksikacija” odjeće

Angažujte prijateljicu da vam pomogne pri prolasku kroz vašu garderobu. To je cjelodnevni posao, pa je upozorite da će potrajati. Postoje određena pitanja koja mora da vam postavi: kada si posljednji put to nosila, da li možeš da se uvučeš u to, zbog čega to ne nosiš, da li to može uz pomoć nekih novih detalja da bude nosivo?
Napravite tri gomile: odjeća koju ćete zadržati, odjeća koju ćete baciti ili pokloniti i odjeća koju bi trebalo preurediti. Na prvoj gomili trebalo bi da bude sve čisto i da vam dobro stoji. Drugu gomilu odmah iznesite iz kuće. Treća će zahtjevati vašu angažovanost da biste mogli komad po komad da prebacite na prvu.

Kombinovanje

Vrijeme je da isprobate nosive kombinacije. Probajte pred prijateljicom tačno šta ćete nositi za koju priliku. Uz koje pantalone vam idu koje majice i koje cipele. Neka prijateljica kaže koje se njoj najviše sviđaju, a one koje odgovaraju vašem ukusu i u kojima se jako dobro osjećate, zapamtite. Njih iskoristite kada ne možete da smislite šta biste obukli ili vam se čini da vam tog jutra ništa ne stoji.

Popravke

Ponovo zašijte pokidanu dugmad, uvucite konce koji vise, isjecite grudvice. Možda će nekim komadima biti potrebna i profesionalna popravka. Možda želite nešto da skratite ili suzite. Dobro provjerite i postavu, možda je potrebno da se zašije. Nemojte da bacate dobar kašmirski kaput ako je postava pocjepana, to je popravka koju je moguće izvršiti.

Odlaganje

Ljetnju garderobu složite u kutije i odložite na drugo mjesto. Pobrinite se da je sve apsolutno čisto. Kutije bi trebalo da imaju otvore, a dobar izbor su i vakuumirane kese, jer pomoću njih štedite prostor.

Preuređivanje

Možda imate neke dobro očuvane odjevne predmete, ali izgledaju staromodno. Takvoj odjeći možete da dodate kaiš, skratite rukave, osvježite je nekim detaljem, krznom ili čipkom.
Budite sami svoj majstor....prepustite se vlastitoj kreativnosti.
Izvor:Savremena žena

Nema komentara:

Objavi komentar