Sastojci:
Biskvit:
- 30 dag špekulacijus keksa ili nekog drugog
- 17,5 dag maslaca
- 2 žlice likera od naranče
Krema:
- 60 dag čokolade za kuhanje
- 7 dl slatkog vrhnja
Dekoracija:
- 4 dag čokolade za kuhanje
- 16 oguljenih jezgri badema
- kakao za posipanje
Priprema:
60 dag čokolade grubo narezati.
7 dl slatkog vrhnja zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati narezanu
čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Masu ostaviti u
hladnjaku 1 ½ - 2 sata.
4 dag čokolade na pari rastopiti.
Vodu zakuhati, dodati bademe i kratko u vodi ostaviti. Prebaciti jezgre
u cjedilo i preliti hladnom vodom. Zatim jezgre oguliti.
Oguljene bademe umakati do pola u čokoladu ( najbolje pincetom bademe prihvatiti ) i ostaviti na papiru za pečenje da se suše.
Oguljene bademe umakati do pola u čokoladu ( najbolje pincetom bademe prihvatiti ) i ostaviti na papiru za pečenje da se suše.
Maslac na štednjaku rastopiti i ostaviti kratko da se hladi.
Špekulacijus samljeti i staviti u zdjelu.
Maslac, špekulacijus i liker od naranče izmiješati. Dno kalupa za tortu
( 26 cm ) ili tanjur za tortu, namazati uljem, staviti obruč od kalupa,
raspodijeliti smjesu od keksa, izravnati i lagano žlicom utisnuti.
Ostaviti ½ sata u hladnjaku.
Čokoladno vrhnje izvaditi iz hladnjaka, kratko ( oko 1 minutu – ne
duže! ) mikserom izraditi.S ¾ kreme premazati špekulacijus - biskvit, a
ostatak kreme staviti u špricu za kolače.
Tortu posuti sa kakaom, ukrasiti cvjetovima od čokoladne kreme i bademom.
Prije serviranja oprezno nožem odvojiti obruč kalupa od torte, te narezati.
Nema komentara:
Objavi komentar