rujna 28, 2012

Princez krafne


Ljiljanine princez krafne

Sastojci:

Tijesto:
  • 2 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 2 dl glatkog brašna (1 čaša)
  • 4 jaja
 Krema I:
  • 3 žumanjka
  • 3 vrećice vanilija šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 4 - 5 žlica šećera
  • ½ l mlijeka
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag nugat kreme ili nutele
  • 3 bjelanjka
  • 2 vrećice fix želatine (3 dag)
Krema II:
  • 2 vrećice šlaga (8 dag)
  • 2,5 dl mlijeka
Za ukrašavanje:
  • 2 dag čokolade za kuhanje
  • 1 žličica ulja
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Vodu i ulje na štednjaku zakuhati. Skloniti sa štednjaka i umiješati brašno. Zatim vratiti na štednjak i miješati sve dok od tijesta ne dobijete jednu kuglu. U kuhano još toplo tijesto dodati 4 jaja (jedno po jedno) neprestano miješajući.
Pećnicu zagrijati na 200°C. Dno lima za pečenje obložiti papirom.

Tijesto stavljati u špricu za kolače i tijesto istiskivati na papir u obliku ružice. Dobije se oko 20 komada krafni. Međuprostor između tijesta mora biti oko 4 – 5 cm. Staviti peći oko 35 – 40 minuta. U toku pečenja vrata pećnice ne otvarati!!!
Pečene krafne izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hlade. Hladne prerezati po pola i nadijevati najprije sa kremom od čokolade a zatim sa kremom od šlaga. Poklopiti sa tijestom. Jedan dio krafni posuti šećerom u prahu.
Čokoladu i ulje omekšati na vatri i drugi dio krafni ukrasiti rastopljenom čokoladom.
 
Za kremu I: 3 žumanjka zajedno s 3 vrećice vanilija šećera, 4 – 5 žlica šećera, 4 žlice brašna, 1 žlicom kakaa i 1 dl mlijeka izmiješati. Ostatak mlijeka (4 dl) zakuhati. Skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu od žumanjaka, te vratiti na štednjak i kuhati dok krema ne postane gusta. Skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i nugat kremu, te miješati dok se nugat i čokolada ne rastope. U mlaku kremu dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka i izmiješati. Zatim dodati 2 vrećice fix želatine, dobro izmiješati i kremu staviti u hladnjak. Kad se krema počne stezati, napuniti špricu za kolače i krafne nadijevati kremom.
 
Za kremu II: 2 vrećice šlaga i 2,5 dl mlijeka čvrsto izraditi. Šlag staviti u špricu i šlag istiskivati na čokoladnu kremu.
Staviti poklopac od tijesta i krafne ukrasiti.

Nema komentara:

Objavi komentar