Kroasani – slatki mali zalogaji, koje najčešće povezujemo sa doručkom. Najviše im se vesele najmlađi, ali i odrasli teško odolijevaju ovoj slastici. Mogu se pripremati na razne načine, sa raznim punjenjima, mogu biti slatki i slani.Ovdje je osnovni recept za kroasane, a vi punjenje prilagodite vašim željama.
Sastojci:
• 70 dkg oštrog brašna
• 3,5 dcl toplog mlijeka
• 1 dcl ulja
• 1 margarin
• 1 žumance
• sezam
• 2 vrećice suhog kvasca
• žličica soli i šećera
• 3,5 dcl toplog mlijeka
• 1 dcl ulja
• 1 margarin
• 1 žumance
• sezam
• 2 vrećice suhog kvasca
• žličica soli i šećera
Priprema:
Kvasac i žličicu šećera zamutite sa pola decilitra tople vode. Nakon
petnestak minuta dizanja uspite ga u brašno pomiješano sa žličicom soli,
toplim mljekom i uljem. Zamutite tijesto i pustite ga pola sata na
toplome.
Tijesto podijelite na šest dijelova. Margarin podijelite na pet
dijelova. Razvaljajte prvu okruglicu tijesta, premažite margarinom,
stavite drugu okruglicu razvaljanog tijesta, premažite margarinom i tako
do kraja s tim da vrh bude tijesto. To razvaljajte, razrežite na 32
komada i svaki trokutić savijte od šireg prema užem kraju. Poslažite u
tepsiju i pustite da se diže na toplome oko sat (može i više). Prije
pečenja premažite po želji žumancem i pospite sezamom.
Isto tako možete ih napuniti čokoladom i posuti šećerom u prahu
pečene, možete ih napuniti sirom i šunkom, svježim sirom ili
upotrijebite svoju maštu i ispecite ono što vam padne na pamet. U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar