rujna 29, 2012

Bez bola do kože bez dlačica


Uz zatezanje kože i pjenu tokom brijanja skine se 0,5 mm više, depilaciju je najbolje raditi uveče jer tada noge nisu natečene, dok losion s AHA kiselinom sprečava urastanje dlaka...
Bez bola do kože bez dlačica
Nezavisno od toga kojom metodom uklanjate dlake, da biste spriječili urastanje dlačica, kožu prvo tretirajte blažim pilingom, savjetuju kozmetičari.

Piling je obavezan posebno ako su dlačice već urasle, a ako je koža sklona urastanju, nanosite losion dva dana prije i dva dana poslije depilacije. Tako ćete najbolje spriječiti da mrtve ćelije kože “zarobe” dlačice. Iako je brzo i praktično, brijanje pod jutarnjim tušem ne osigurava najglađi rezultat, tvrde stručnjaci.

Blago oticanje nogu tokom noći, objašnjavaju, čini dio dlačica ujutru teško dostupnim. Zato je noge pod tušem mnogo bolje brijati uveče. I natapanje u toploj kupki podstiče privremeno oticanje nogu pa, ako ste već naumili da se ratosiljate dlaka, uradite to odmah poslije ulaska u kadu.

"Mnogi ljudi griješe koristeći isti brijač danima, nedjeljama, pa čak i mjesecima. Međutim da biste kvalitetno obavili posao, nabavite brijač za jednokratnu upotrebu i svakako upotrebljavajte kremu za brijanje. Ne samo da će smanjiti iritaciju kože nego će pomoći da se skine dodatnih 0,5 milimetara" - kaže američki dermatolog Keti Filds. Nanosite je suprotno od smjera rasta kako bi bolje upila i uspravila dlačice.

IZMEĐU DEPILACIJA SE ČEKA OKO 4 NEDJELjE
Depilacija, ili još gore, brijanje na prvu pojavu dlačica vodi urastanju te iritaciji kože. Između dva tretmana depilacije voskom trebalo bi pauzirati četiri nedjelje, koliko god je teško čekati, ističu stručnjaci. Što su dlačice duže, to će ih trake za depilaciju bolje uhvatiti. To posebno važi ako su dlačice deblje i gušće.

CILjANO S LOSIONOM ZA MANjE BOLOVA
Svakodnevno korišćenje losiona za tijelo s alfa-hidroksilnom kiselinom omekšava kožu i sprečava da mrtve ćelije začepe pore. Osim što tako koža lakše diše i sprečava urastanje, depilacija je manje bolna.

PREMA CIKLUSU SE BIRA DAN
Tokom hormonalnih promjena većini žena depilacija voskom najbolnija je neposredno prije, tokom i poslije menstruacije. Zato ju je najbolje praktikovati otprilike u vrijeme ovulacije, ističe kozmetičarka Džodi Šejs, prenosi24 sata.

ČUPANjE MANjE BOLI, A MASNICE SU RJEĐE AKO SE KOŽA NAPNE
Pri depiliranju voskom kod kuće najvažnije je na umu imati osnovno pravilo - zategnite kožu u suprotnom smjeru od povlačenja trake s voskom. U suprotnom biste mogli da završite s podlivima, kaže dermatolog Lesli Bauman.

Nema komentara:

Objavi komentar