rujna 29, 2012

Kako napraviti snježnu kuglu?

kako-napraviti-snjeznu-kulgu
Svi smo vjerojatno bar jednom u životu dobili/poklonili i držali u ruci snježnu kuglu. Ovaj simpatičan poklon više ne morate tražiti po udaljenim mjestima svijeta nego ga možete sami izraditi kod kuće od jednostavnog materijala kojeg vjerojatno imate u svome domu.

Za napraviti svoju snježnu kuglu trebate:
  • porculanski tanjurić
  • objekt ili figuru koju želite da se nalazi u kugli
  • okruglu staklenku
  • stiropor
  • ljepilo
Prvo uzmite tanjurić. Može biti običan tanjurić od šalice za kavu ili običan okrugli dio porculana ili plastike, koji će vam poslužiti za dno kugle. Pažljivo izaberite jer će vam ono biti podloga za vašu kuglu pa obratite pozornost da lijepo izgleda. Tanjurić je odličan jer ima svoj udubljeni dio koji kasnije odlično izgleda kao postolje.

Centrirajte objekt koji želite imati u kugli te ga vodootpornim ljepilom zalijepite na naopako okrenuti dio tanjurića. Ostavite ga tako dok se ljepilo ne osuši.
Za to vrijeme uzmite okruglu staklenku i naribajte bijelog stiropora u nju. Odredite sami koliku količinu „snijega“ koju želite u svojoj kugli. Za usitnjavanje stiropora možete koristiti domaći ribež koji će odlično naribati stiropor na određenu veličinu.

Zatim napunite staklenku vodom do vrha i osušite rubove staklenke kako bi mogli bez problema mogli nanijeti sloj vodootpornog ljepila. Obratite pozornost na količinu ljepila koje stavljate kako ga ne bi bilo u vodi i po staklenci.
Nakon što ste nanijeli ljepilo, uzmite porculansko postolje sa figurom koja je sada već dobro pričvršćena i uronite ju u staklenku. Pripazite pri tome da vam se voda ne izlijeva van tj. da se ne izljeva preko ljepila kojeg ste nanijeli na rub staklenke.
 Pričekajte malo da se ljepilo osuši, a zatim okrenite vašu snježnu kuglu i protresite!

Nema komentara:

Objavi komentar