rujna 29, 2012

Magnetna tabla

Za našu radnu prostoriju ćemo sada izraditi magnetnu tablu i magnete.
Pošto u našoj radnoj prostoriji trebamo površinu na kojoj ćemo moći ostavljati listiće sa porukama i napomenama smo se odlučili izraditi magnetnu tablu i magnete. Sve ćemo izraditi sami. Prvo ofarbamo dio zida sa posebnim bojama, a iz fimo mase izradimo magnete.


Najprije moramo zacrtati oblik table. Da nebude kriva trebamo libelu, olovku, traku za mjerenje, krep traku i škare. Na zid naljepimo krajeve table sa krep trakom. Upotrebili smo libelu da budu svi krajevi ravni, a sva četiri ugla okružimo sa škarama. Kada smo to uradili počnemo bojati zid. Prvo ćemo obojati osnovu koja se sastoji iz tri plasti. To znači da tri puta premažemo zid sa magnetnom bojom. 250 ml boja je dovoljno za približno 0,4 m2. Sačekamo da se osnova dobro osuši, a zatim premažemo dvije plasti boje za tablu. Sada ćemo izraditi magnete sa kojima ćemo moći ljepiti naše listiće sa porukama i napomenama. Izradit ćemo oblak sa velikim kapima kiše.
Trebamo:

·fimo masu u bijeloj boji,

·valjak,

·kalup za kolače u obliku cvijeta ili suze,

·akrilne boje,

·lak,

·četkicu,

·magnete

·ljepilo.

Fimo masu razvaljamo i sa kalupom u obliku cvijeta izrežemo oblak. Malo ga još razvučemo, da dobije pravi oblik oblaka. Zatim izradimo nekoliko suzica, a ako nemamo takvog kalupa možemo ih izraditi i sa šablonom iz papira i nožem. Rubove zagladimo i sve skupa pečemo u pećici pola sata na 110°  Celzija. Zatim ih ohladimo.
Sa akrilnim bojama na oblak nacrtamo oči i usta i sve skupa prelakiramo. Magnete zaljepimo sa ljepilom za drvo, a pošto je oblak veći na njega naljepimo dva ili tri magneta.
Naša tabla je izrađena.Izvor:Dom i stil

Nema komentara:

Objavi komentar