rujna 29, 2012

Originalan zidni sat

Mala radost za sve ljubitelje muzike, koja će pretvoriti stari obični sat u šareno mjerilo vremena. Ova sitnica koja će ukrasiti vaš zid, ne zahtjeva nikakve posebne vještine niti skupe materijale, već sve što vam je potrebno uglavnom posedujete u kući. Vrijeme koje vam je potrebno za pravljenje ove kreacije je  40 minuta.




Sve što trebate imati je:

 Obični stari sat
 Jednu gramofonsku ploču (po mogućnosti manju)
 12 raznobojnih CD- ova
 12 drvenih ili plastičnih štapića
 Lijepak



 


Postupak:

1. Uzmite vaš stari sat i sa njega skinite plastičnu masku tj. rasklopite ga tako da crna kutija sa mehanizmom i kazaljke budu slobodne.

2. Pažljivo skinite kazaljke sa mehanizma i cijelu unutrašnjost sata zalijepite na poleđinu ploče, tako da obrtna igla koja pokreće kazaljke prođe kroz otvor na sredini. Nakon šte se lijepak osušio, sa suprotne strane ploče stavite kazaljke na obrtnu iglu i isprobajte da li sat radi.

3. Ako je sve u redu, odložite vaš sat po strani i krenite na pripremanje štapića koji će predstavljati krake. Za njih možete koristiti drvene štapiće koji se najčešće koriste za cvijeće, ali i dugačke olovke, flomastere... Da li će biti identične ili različite dužine, boje, na vama je da odlučite, bitno je samo da ih postavite u pravilnim razmacima. Za ovo bi najbolje bilo da nadjete veliki komad papira, ili jednostavno ljepljivom trakom spojite više manjih komada/ listova. Kada ste to uradili na njemu šestarom ocrtajte kružnicu koju ćete isparčati na dvanaest jednakih djelova, neka kružnica bude veća od ploče. Sada uzmite vaš sat i položite ga na kružnicu. Zatim lijepite krake po nacrtu koji ste maločas načinili.

4. Kada ste i to završili, lijepak se osušio i štapići na vašem satu su stabilni, vrijeme je za završni i najjednostavniji dio- ljepljenje diskova. Pošto će oni predstavljati brojeve na vašem satu, trebalo bi da budu što raznobojniji. Jedan po jedan lijepite diskove na štapiće, tako da slobodni kraj kraka dođe skoro do sredine cd- a. Predlažem da pravite malu pauzu poslije svakog ljepljenja kako bi se lijepak osušio a cd što bolje pričvrstio.
Kada ste sve to obavili, posljednji cd je zaljepljen, ostaje vam još da nađete mjesto na kome će vaš unikat biti smješten. Ukoliko vam je ova tehnika otvorila apetit za stvaranjem, pustite mašti na volju i vidjećete da njome bukvalno od bilo čega možete napraviti pravo malo umjetničko djelo!  Stvarajte i uživajte, pozdrav!

 
 
 

 
 

Nema komentara:

Objavi komentar