rujna 28, 2012

Čokoladna bomba


Čokoladna bomba

Sastojci:

Biskvit:
  • 30 dag špekulacijus keksa ili nekog drugog
  • 17,5 dag maslaca
  • 2 žlice likera od naranče
Krema:
  • 60 dag čokolade za kuhanje
  • 7 dl slatkog vrhnja

Dekoracija:
  • 4 dag čokolade za kuhanje
  • 16 oguljenih jezgri badema
  • kakao za posipanje

Priprema:

60 dag čokolade grubo narezati.
 
7 dl slatkog vrhnja zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Masu ostaviti u hladnjaku 1 ½ - 2 sata.
4 dag čokolade na pari rastopiti.
Vodu zakuhati, dodati bademe i kratko u vodi ostaviti. Prebaciti jezgre u cjedilo i preliti hladnom vodom. Zatim jezgre oguliti.
Oguljene bademe umakati do pola u čokoladu ( najbolje pincetom bademe prihvatiti ) i ostaviti na papiru za pečenje da se suše.
Maslac na štednjaku rastopiti i ostaviti kratko da se hladi.
 
Špekulacijus samljeti i staviti u zdjelu.
Maslac, špekulacijus i liker od naranče izmiješati. Dno kalupa za tortu ( 26 cm ) ili tanjur za tortu, namazati uljem, staviti obruč od kalupa, raspodijeliti smjesu od keksa, izravnati i lagano žlicom utisnuti. Ostaviti ½ sata u hladnjaku.
Čokoladno vrhnje izvaditi iz hladnjaka, kratko ( oko 1 minutu – ne duže! ) mikserom izraditi.S ¾ kreme premazati špekulacijus - biskvit, a ostatak kreme staviti u špricu za kolače.
Tortu posuti sa kakaom, ukrasiti cvjetovima od čokoladne kreme i bademom.
Prije serviranja oprezno nožem odvojiti obruč kalupa od torte, te narezati.

Nema komentara:

Objavi komentar