rujna 29, 2012

Domaći plastelin




Da bi napravili domaći plastelin potrebni su vam slijedeće namjernice:

    2 šolje brašna
    2 šoljice vode
    1 šoljica soli
    1 velika kašika ulja
    Dvije čajne kašike limunske kiseline
    Boje po želji





Najprije u posebnu posudu pomiješati suve sastojke:brašno,so i limunsku kiselinu.To smo uradili da se bolje sjedine suvi sastojci.U lonac staviti vodu sa kašikom ulja. Sastojke prvo pomiješati a zatim upaliti vatru. Masu kuhati na laganoj vatri uz neprestalno mješanje. Nakon nekoliko minuta masa će da se počne stvrdnjavati. Kako vrijeme prolazi biće sve teže mješati ali strpljenjem i tom dijelu zadatka dolazi kraj. Masa ne smije da se lijepi po prstima. Ako smo to uvidili ugasiti vatru i preći na sljedeći dio.

Tijesto izvadimo iz posude i počinjemo mijesiti dok je masa još topla kako bi se svi sastojci lakše sjedinili. Nakon toga podijeliti tijesto u četri dijela a zatim napraviti manje kugle. Kada smo to uradili palcem napravimo rupu u sredini. Pazite da to radite na papiru za pečenje. Uzmite boju po vašoj želji,  par kapi kapnite u rupu i mjesite pažljivo. Ako imate rukavice radite sa njma jer boja ostaje na rukama.To nije razlog da se zabrinete jer ako ne volite nositi rukavice prilikom rada, boju operite sa praškom za veš.

Prilikom uzimanja novog tijesta i ponavljanja postupka uvijek koristite novi papir za pečenje.Još jedna stvar koju možete koristiti je i aroma. Ja sam koristila aromu od jagode, maline, limuna... uglavnom boja tijesta davala mi je ideju koju aromu da dodam. Npr. za crveno tijesto koristila sam aromu jagode i maline,za žuto aromu limuna itd.

Tijesto koje će poslužiti za igru vašim mališanima možete sačuvati u plastičnoj vrećici,u plastičnoj posudi ili jednostavno tijesto zamotati u providnu foliju. Nadam se da smo vam dali dobru ideju kako da zabavite vašu dijecu. Domaći plastelin kao što sam spomenula trajaće duže i svakako što mi većina roditelja na to gledamo zdraviji je za vaše klince.


Dok budete pravili sve što smo vam opisali vaša dijeca biće radosna što učestvujete u njihovim igrarijama a i vi ispunjeni jer ste proveli kvalitetno vaše vrijeme družeći se sa dijecom.Ako se vaše dijete bude svaki dan igralo domaći plastelin može da traje mjesec dana,a ako se bude rijeđe igralo može da potraje i do tri mjeseca.

Nema komentara:

Objavi komentar