rujna 27, 2012

Hrana za dušu



Na početku svakog dana pitaj se što možeš učiniti danas za svoju dušu.
Možeš je nahraniti vrlinama i vještinama. U tome ti mogu pomoći mnoga oruđa i duševna hrana:
Molitva – kroz molitvu se povezujemo s našom dušom, ali i definisemo svoje želje i odašiljemo ih u vrhovne sfere iz kojih će Vam potom biti poslana pomoć – najčešće ne na pladnju, nego kroz prilike i ideje kako da ostvarimo ono za što se molite. Niko neće sići s neba da bi umjesto nas odradio stvari i umjesto nas hodao putem kojim moramo ići kako bismo ostvarili svoju životnu misiju. Moliti se možemo bilo gdje i bilo kad. Osim toga, mnogima odgovara nahraniti svoju dušu molitvom odlaskom  ili boravkom u crkvi, sinagogi, dzamiji, hramu ili učestvovanjem na  duhovnim predavanjima.
Meditacija 
smisao je da se povežete sa svojim izvorom, sa svojom dušom, prirodom, Bogom. Kroz opuštanje i mir , ideje i sve ono što Vam je potrebno da ostvarite svoju životnu misiju.
Umjetnost
kroz umjetnost se otvaramo prema drugim dimenzijama u životu, naročito onoj u kojoj prebiva naša duša: kroz čitanje i slušanje bajki i priča; odlazak u pozorište, na izložbe, u kina; gledanje umjetničkih slika, fotografija, filmova i svi oni oblici koji inspirišu i podstiču na širenje ličnih horizonata a time i mogućnosti.
Kreativno stvaralaštvo 
pišite priče, poeziju, slikajte, crtajte, komponujte, modelirajte… dajte oduška svojoj kreativnoj energiji. Baš kao i primijenjivanje umjetnosti će i stvaranje umjetnosti podstaknuti kontakt s vlastitom dušom, što će transformisati vaš pogled na život, stavove, stil donošenja odluka i sve što može doprinijeti poboljšanju kvalitete života.
Boravak u prirodi 
barem jednom nedjeljno idite u divljinu ili barem u neki veći park ili na obalu obližnje rijeke ili mora, negdje na osamu, gdje se možete povezati s prirodom u miru, bez buke i ometanja. Napunite svoje baterije, napojite svoju dušu – imati ćete više energije, ali i više uvida u to što Vam je činiti kako biste živjeli u skladu s prirodom, kao i sa svojom prirodom, svojom dušom. To će Vam pomoći da donosite bolje odluke i lakše sve obavljate. Svakako preporučujemo bavljenje vrtlarstvom, pa makar samo povremeno kao ispomoć.
Druženje sa životinjama 
razigranost, nevinost, dražest, umiljatost, neposrednost, sputanost i ostale kvalitete životinjskog svijeta prenose se na nas kroz svaku interakciju. Osim toga kroz bliskost sa životinjama bliži smo prirodi i čitavom svemiru. Spašavanje životinja je pogotovo dobro za iskupljenje i iscjeljenje i koristi se kao lijek u nekim kulturama.
Smijeh 
namirnice hrane tijelo, a smijeh dušu.
 
Izvor:Zivotna škola

Nema komentara:

Objavi komentar