rujna 27, 2012

Lakiranje noktiju

Kako da lak duže traje

Kažu da izgled noktiju i kose odaje na prvi pogled čovječije zdravlje. Briga odnosno zapuštenost noktiju govori o daminoj i džentlmenskom pogledu na ličnu higijenu, otkriva afinitete ali pokazuje i statusni simbol, jer se na taj način uočavaju posljedice radnog mjesta. Bilo kako bilo, u većini situacija brigu o noktima rijetko prepuštamo stručnim licima a često sami sredjemo svoje prstiće. Upravo zbog toga, olako možemo da i pogriješimo pogotovo što se tiče nanošenja ukrasnih sredstava tj. lakova za nokte.

Većina dama tek u posljednji trenutak pred zabavu ili pred odlazak na posao lakira nokte i upravo zbog toga razloga nedostatak nekoliko minuta oslika se na kvalitetu namazanih noktiju.Kako bi lak bio što postojaniji i uredno namazan potrebno je samo nekoliko više minuta brige nego što to inače odvajamo.
Prvo što je najbitnije za njegu ruku jeste svakodnevna briga po malo. Ruke odmarajte u čaju od kamilice ili toploj vodi u kojoj se stavi nekoliko kapi eteričnog ulja ili naprosto maslinovog ulja. Odmaranje prstiju u toj kupki ne treba da je duže od desetak minuta a rezultati su odmah nakon toga uočljivi. Upotreba krema za njegu kože mora da pređe i na nokte, tako da kada nanosite kremu gledajte da dobro utljate. Limunovim sokom možete uraditi kućni piling noktiju i prstiju, njegova kiselina ukloniće mrlje i omekšati kožu. Posebna pažnja se takođe treba obratiti na ishranu, koži i noktima posebno odgovaraju kompleks vitamina B , stoga unosite što je više moguće namirnica bogatih ovim vitaminima.
Kakav oblik noktiju volite, duže ili kratke, svjedno je, jer se redovno sjeckanje i turpijanje podrazumjeva. Poslije ovih malih sitnica koje činite za vaše zdravlje noktiju mnogo će lakše biti nanijeti ukras za nokte. Šta znati prije no što započnete lakiranje:
  • par puta bočicu laka razdrmajte tako što ćete je okretati gore-dolje
  • ruku naslonite na ravnu površinu
  • ako imate zaštitni lak za nokte(koji i nije toliko skup) nanesite ga u jednom sloju na nokte
  • pošto se boja najčešće gubi na vrhu noktiju, prvo na taj dio nanesite nekoliko tačkica laka
  • zatim, povucite crticu po sredini noktiju od korijena ka vrhu
  • sloj laka trebao bi da je što tanji jer ćete bolje namazati drugi sloj laka kasnije
  • nakon što se lak osuši(prvi sloj) namažite drugi, ovdje je posebno bitno strpljenje jer dobar temelj koji ste stavili teže će se skinuti kasnije
  • poslije možete namazati sjaj lak
  • tanka linija uz korijen nokta treba da ostane slobodna
Dodatni savjet tiče se skidanja istog tog laka za nokte. U osnovi trebao bi se izbjegavati aceton jer isušuje kožu i nokte, a najbolje bi bilo kada biste mogli koristiti sredstvo za skidanje laka bez acetona. Nakon što se lak skine ruke se moraju oprati. Često smo u situaciji da loš kvalitet lakova još dodatno uništavamo tako što dodajemo acetone u njih. Ovakvi lakovi se skupe i gumiraju i vrlo lako se skidaju sa noktiju. Zbog tih razloga, priuštite sebi jedan-dva kvalitetna laka u boju a sve ostalo vrijeme nanosite samo sjaj jer ćete tako očuvati svoje zdravlje, najbitnije prije svega.

Nema komentara:

Objavi komentar