rujna 27, 2012

Napravite sami svoje biljne balzame

Kako započeti?

Biljni balzami su jednostavan, učinkovit i iznimno koristan lijek! Njihova izrada je laka i jednostavna, a sami možete kreirati svoje vlastite prirodne lijekove. Možete početi upravo s biljnim balzamima. Laki su za nositi sa sobom i uvijek mogu biti pri ruci. Njihova ljekovita snaga je velika: vrlo su učinkoviti za ublažavanje artritisa, modrica, osipa, porezotina, oteklina, infekcija, upala, ugriza insekata, koriste se za suhu kožu, rane, psorijazu i sve druge oblike kožnih bolesti. Balzam možete raditi s jednom ili više biljaka, ovisi o želji i potrebama. Obično su u polukrutom stanju, a kada se nanesu na kožu, brže se upiju od ulja.
Napravimo macerat
Kako bi napravili balzam, prvo je potrebno napraviti biljnu infuziju u ulju, odnosno macerat. To će potrajati nekoliko tjedana, ali kada jednom završimo, ostatak procesa će trajati puno kraće! Ukoliko nemate vremena, možete i kupiti biljnu infuziju u ulju, odnosno macerat.
Sunčana metoda
Napunite 3/4 staklenke suhim biljem, ulijte hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili neko drugo bazno ulje. Ulje treba u potpunosti prekriti biljku i još malo više. Biljka, koja će vjerojatno uskoro malo i 'nabubriti', ne bi smjela viriti iz ulja jer to pogoduje razvijanju bakterija. U pravilu, 100g biljke ide na 1 do 2 šalice ulja, no to sve ovisi o kojoj je biljci riječ. Čvrsti dijelovi biljke, poput korijena i kore, manje će apsorbirati ulje od cvijeća i listova.
Stavite staklenku na sunce i protresite 1 do 2 puta dnevno. I tako 4 do 6 tjedana, odnosno, sve dok ulje ne poprimi boju i miris biljke. Kada je proces gotov, procijedite ulje kroz gazu, te ga pohranite u staklenu bočicu tamno smeđe boje. Ovako pripremljeno ulje može trajati i godinu dana, ukoliko ga držite na tamnom i hladnom mjestu.
Metoda kuhanja biljaka u ulju
Ayurveda najčešće koristi ovu metodu. Tu trebate biti iznimno pažljivi, jer ne želimo spržiti biljke. Stavite biljku u zdjelu s duplim dnom, dodajte hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili neko drugo kvalitetno bazno ulje. Ulje u potpunosti treba prekriti biljke. Lagano kuhajte nekoliko sati, dok ulje ne poprimi boju i miris biljki. Ovo je mnogo kompleksnija metoda, jer biljke lako mogu zagorjeti, posebice ako koristite biljni prah.
Međutim, ovakvo ulje, skuhano pravilno, ima puno bogatiju strukturu i jače djelovanje od prve opisane metode sunčanja ulja.
Nakon što je gotovo, procijedite ulje kroz gazu i pohranite ga u staklenu bočicu tamno smeđe boje. Ovako pripremljeno ulje može trajati i godinu dana, ukoliko ga držite na tamnom i hladnom mjestu.
Pretvorite macerat u balzam
  • 250dcl macerata
  • 30g pčelinjeg voska
  • 10 kapi ulja vitamina E (nije obavezno)
  • 10-20 kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, kamilica, čajevac...)
Macerat i pčelinji vosak stavite u zdjelu s duplim dnom i lagano zagrijavajte dok se vosak ne istopi. Uklonite s vatre i dodajte eterična ulja i ulje vitamina E (može i bez njega). Izlijte u kutijice za balzam i ostavite da se ohladi do kraja. Pohranite na hladnijem mjestu kako balzam ne bi mijenjao strukturu (iz polukrutog u tekuće ili kruto sanje). Ukoliko ste ga pravilno pohranili, balzam može trajati 1 do 3 godine.
Napomena

Strukturu balzama možete promijeniti po vlastitoj želji. Želite li krući, stavite više pčelinjeg voska, želite li više tekući, stavite manje. Strukturu možete testirati ako stavite žlicu balzama u hladnjak.

Nema komentara:

Objavi komentar