rujna 16, 2012

Pet načina da osvježite svoje zidove

Kupovina novog namještaja je odličan način da promijenite izgled svoga doma, ali to je ujedno i najskuplji način. Upravo zato uređenje zidova posljednjih godina postaje sve popularnije. 
   

Soba ne može postojati bez zidova, ali iste te ključne elemente svakog prostora jako često zanemarujemo. Nakon ličenja ponekad ih zaboravimo sve do trenutka kada boja postane vidljivo prljava ili kada su na stanu potrebni veći radovi. Međutim, dekoriranje zidova je jednostavno i lako te je upravo zato posljednjih (mahom recesijskih) godina dobilo na važnosti.
Naljepnice, dekorativne tapete, igranje bojama i linijama... sve su to načini na koji će vaš dom zablistati. Jedan od najpopularnijih zidnih dekora su pruge. Položene vertikalno ili horizontalno mogu povisiti ili proširiti prostor ili pak naglasiti određeni dio sobe jednom ili dvjema prugama.
3D naljepnice su izrazito popularne, pogotovo u dječjim sobama i dnevnim boravcima. A razliku od klasičnih tapeta, ove naljepnice imaju tri dimenzije te ostavljaju dojam predmeta u pokretu (leptira, aviona, cvijeta) te na taj način daju prostoru dinamičnost. Kada vam dosade, samo ih odlijepite i zamijenite novima.

  GooMoo tapete      
Klasične tapete sve češće zamjenjuju i izrezani likovi iz samoljepljivih tapeta koje se lijepe na zid. Nakon duge vladavine vitičastih crta i apstraktnog cvijeća, na red su došli strip junaci, ali i slike pravih detalja za dom. Tako možete naručiti "okvire za slike" i rasporediti ih u prostoru, a ako vam se ta ideja ne sviđa ili nije izvediva, rasporedite prazne okvire koje već imate.
Nešto veća investicija je "oblačenje" određenih elemenata u keramičke pločice. Posebno lijepo izgledaju stupovi i kamini u rustikalnim interijerima ili pak cijeli zidovi presvučeni materijalom koji izgleda poput kamena. Najskuplja, ali i najkvalitetnija varijanta je kamen koji, ovisno o načinu obrade, može dobro izgledati i u modernim interijerima.


Thinkstock      
Ako ste skloni stalnim promjenama u svom domu, razmislite o nabavci nekoliko praznih tankih okvira u jednoj boji. Uvijek iznova ih možete ispuniti fotografijama, slikama i plakatima koji vam se sviđaju. Na ovaj način možete i od cijelog stana napraviti cjelinu u kojoj će u svakoj sobi biti po nekoliko slika u identičnom okviru.

Nema komentara:

Objavi komentar