rujna 27, 2012

Sredite nered u vašem domu




Odvojte dvedesetak minuta i napišite na papir, po hronološkom redu, sve porodične važne datume: rođendane, slave, godišnjice i slično. Ili možete da ih upišete u mobilini telefon, i uključite alarm da vas podsjeti koji dan ranije. Članovi vaše familije će sigurno znati da cijene što ih niste zaboravili.
DOKUMENTA
Odvojte kutiju ili fioku samo za bitna dokumenta.
ODJEĆA
Trudite se da zadržite klasične komade odjeće: dobru suknju, ili džins koji vam dobro stoji, košulju ili odijelo. Modu pratite više kad su u pitanju tašna, kaiš ili drugi dodaci.
PORODIČNE SLIKE
Složite svoje slike u album da ih sačuvate za generacije koje dolaze. Obavezno odštampajte svoje najbolje digitalne slike, da se ne bi desilo da ostanu izgubljene ili zaboravljene na vašem hard disku.
PLASTIČNE KUTIJE
Plastične kutije za hranu možete takođe iskoristiti i da složite igle, dugmiće i ostale sitnice. Markerom napišite što je u kutiji.
DONIRAJTE
Odjeću, torbe ili cipele koje niste nosili posljednjih 18 mjeseci, a koje još nosive i čiste, najbolje je da donirate. Isto možete uraditi i sa dječijim igračkama koje su vaša djeca prerasla, ako su još uvijek cijele i čiste. One koje nisu jednostavno bacite u smeće.
HRANA
Obavezno bacite svu hranu iz frižidera kojoj je istekao rok. Ostaci hrane koji ostanu van frižidera na sobnoj temperaturi dva sata su leglo bakterija, a sve što sadrži jaja i majonez mora biti odmah vraćeno u frižider poslije jela. Posebno obratite pažnju na konzervisanu hranu, jer bakterije koje se tako stvore mogu biti smrtonosne.
LJEKOVI
Ljekove kojima je prošao rok bacite bez razmišljanja. Njih nikako ne treba držati u kupatilu zbog vlažnosti vazduha. Najbolje je da imate poseban ormarić za ljekove, u prostoriji sa umjerenom temperaturom i postavljen na visokom mjestu da djeca ne mogu da ga dohvate.
Izvor:Moj dom

Nema komentara:

Objavi komentar