rujna 27, 2012

Šta obavezno morate da uradite prije sunčanja



Zaljubljenice u sunce i preplanulu kožu uskoro kreću u nabavku preparata koji će im omogućiti bezbrižno boravljenje na suncu i zaštitu već njegovane kože. Ali, pored zaštitnih preparata za sunčanje, dermatolozi savjetuju i dodatni unos vitamina i minerala koji će poboljšati otpornost organizma na štetne posljedice izlaganja ultraljubičastim zracima.


052dda0249e798dd04689b633aef91f5


Važno je da ne zaboravite da hranite svoju kožu spolja i iznutra, i to vodom i vitaminima. To ćete najbolje postići vitaminima iz voća i povrća ili dodatnim preparatima. U nastavku donosim popis vitamina koji hrane i njeguju kožu.

Vitamin A

Vitamin A održava vlažnost kože, pa se uz njega ne morate bojati isušivanja i prijevremenih borica.

Vitamin B

Vitamin B dubinski djeluje u unutrašnjim slojevima kože i vezuje vlagu. U kozmetičkim preparatima se najčešće može naći kao B-pantenol.

Vitamin C

Vitamin C je idealan za postizanje svježeg izgleda kože. Nakon izlaganja kože prejakim sunčevim zracima, ovaj vitamin će je obnoviti i spriječiti njeno prerano starenje, isušivanje i stvaranje bora. On obnavlja kolagen i elastin, koji stradaju od negativnih uticaja UVA zraka.

Vitamin D

Vitamin D djeluje slično kao i vitamin A. On učestvuje u izgradnji ćelija, stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja i nužan je za ugradnju kalcijuma u kožu, kao i nokte i kosti.

Vitamin E

Vitamin E usporava starenje, ojačava lipidni sloj, a uz pomoć vitamina C on štiti od agresivnih slobodnih radikala koji se oslobađaju pod uticajem sunčevog zračenja.

Nema komentara:

Objavi komentar