rujna 27, 2012

Ublažite PMS

Spriječite grčeve, promjene raspoloženja i žudnje tako što ćete preuzeti kontrolu nad svojim tijelom i hormonalnim promjenama koje su dosad vladale vama. Kako? Odgovor znaju stručnjaci za psihu i tijelo.

Kako spriječiti da PMS zavlada vašim životom?
Psihijatri kažu…

San pomaže
PMS nije samo fizički problem, on snažno pogađa i emocije. Stoga mnoge žene pate od promjene raspoloženja, umora i razdražljivosti. Jedna od 20 žena ima teži oblik PMS-a, koji se naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). Za vrijeme PMS-a treba dobro jesti, vježbati i omogućiti si dobar noćni san. To će smanjiti fizičke i emocionalne simptome. Međutim većina žena s PMDD-om treba veću pomoć. Možda i lijekove, no samo ako tako kaže liječnik. I liječenje jarkim svjetlom te tradicionalna psihoterapija mogu pomoći.

Niste sigurni imate li PMS ili PMDD? Ako vas simptomi ometaju u svakodnevnom životu, stvaraju probleme s prijateljima, obitelji i na poslu ili izazivaju ozbiljnu nesanicu i umor, porazgovarajte s liječnikom. Nema potrebe svaki mjesec nekoliko dana provoditi u očajanju.
Nutricionisti kažu…

Jedite pametno

Izbjegavajte hranu poput keksa i čipsa. Koliko god da žudite za njima, zbog šećera i soli samo ćete se osjećati lošije. Šećer će vam naglo skočiti, pa pasti, što nikako nije dobro za raspoloženje. Sol može utjecati na zadržavanje vode, čime se povećava nadutost kojoj ste možda skloni. Dobro bi bilo i ograničili unos kofeina jer on može povećati bol koju osjećate u dojkama.

Što biste trebali jesti? Birajte žitarice punog zrna i ‘dobre’ ugljikohidrate, u koje spada i zob. Oni reguliraju razinu serotonina, koji proizvodi mozak, a čiji je rezultat popravljanje raspoloženja. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (kao što je losos) može pomoći pri smanjivanju upala i ublažiti grčeve. Tamno lisnato povrće puno je vode i vlakana, pa ćete biti siti i dobiti potrebnu tekućinu. Lubenica i slično voće također su dobar izbor.
Ginekolozi kažu…

Mislite na vitamine
Da biste PMS držali pod kontrolom, tijelo mora imati dovoljne količine vitamina B6 (dnevno od 100 do 200 mg) te vitamina E (od 200 do 400 IU). Ulje večernjeg jaglaca (eng. Oil evening primrose) bogato je rijetkom gadoleinskom kiselinom (GLA), koja, tvrde mnogi, olakšava menstrualne tegobe i kronične ekceme.

Ovi dodaci prehrani smanjuju osjetljivost grudi i podižu raspoloženje i količinu energije. Imajte na umu i magnezij, mineral poznat po umirujućem djelovanju. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene koje su uzimale 360 mg magnezija tri puta dnevno 15 dana prije menstruacije imale manje promjene raspoloženja u PMS-u. Ležanje na kauču u to vam se vrijeme čini kao najprirodniji položaj, ali zapravo je vježbanje odlična pomoć.

Nema komentara:

Objavi komentar