rujna 27, 2012

108 razloga zbog kojih ne mršavite

Naučnici tvrde da gojaznosti dopridonose razni faktori, od daljinskog upravljača do pogrešne vrste prijatelja, od gena do čestog sjedanja za volan umjesto šetanja.

108 razloga zbog kojih ne mršavite
Geni, dosada, skupe teretane, oglasi za nezdravu hranu – sve se urotilo protiv vaše dijete. Iako neke faktore - poput gena, ne možemo mijenjati, možemo promijeniti navike koje utiču na debljanje, kaže se u izvještaju British Nutrition Foundation gdje je popisano čak 108 stvari koje utiču na našu težinu.

Faktori debljine podijeljeni su u sedam grupa: socijalni, psihički, navike u ishrani, fizička aktivnost, okruženje, fiziologija i TV, računari i časopisi.

Pogrešna vrsta prijatelja spada u prvu kategoriju. Iako se vjerovatno dobro zabavljate sa svojim društvom, ono vas možda podstiče da jedete pogrešne namirnice ili vas odvraća od zdrave ishrane i redovnog vježbanja.

Navika da jedete kad vam je dosadno ili kada želite sebe da nagradite za mali uspjeh, spada u kategoriju psihičkih pritisaka. British Nutrition ističe i da smo stalno bombardovani televizijskim oglasima za nezdravu hranu i da mnogi od nas ne spavaju dovoljno.

Promijenite li navike, možete lakše smršati: na primjer, ako odbacite daljinski upravljač i mijenjate kanale ustajući iz fotelje, sagorjećete čak 15 kalorija po satu gledanja televizije, a ako ustanete i za vrijeme reklama obavite neke manje kućne poslove, izgubićete 40 kalorija po satu gledanja. Ako stavite čips u činije, umjesto da ga jedete iz kesice, možete uštedjeti 130 kalorija.

Čak i nemir ima svoje prednosti, jer osoba koja lupka nogama dok sjedi, sagorijeva dnevno do 350 kalorija više od osobe koja sjedi mirno.

"Postoji mnogo različitih opcija koje možete da izaberete kako biste promijenili svoje ponašanje. Ključ gubitka težine leži u tome da pokušate da napravite najmanje jednu promjenu unutar svake od sedam grupa koje bi mogle imati pozitivan uticaj na zdravlje", kaže nutricionista dr Bridžet Benelam.


Izvor: B92

Nema komentara:

Objavi komentar