rujna 27, 2012

Od sladoleda boli glava



Od sladoleda boli glava
Kada nešto hladno dođe do nepca, sužava se krvni sud koji snabdijeva jedan dao mozga, a mozak onda 'naređuje' naglo povećanje dotoka krvi, što može izazvati snažan bol
Da li ste i vi od onih koji tokom vrelih ljetnih dana osvježenje najčešće traže u ukusnom sladoledu i hladnim napicima dodatno rashlađenim kockicama leda? Ako jeste, vjerovatno ste primijetili da vas ponekad od vaše omiljene ledene poslastice snažno zaboli glava.

Na sreću, taj bol kratko traje, ali grupa američkih naučnika ovih dana je istraživala taj fenomen u želji da objasni uzroke bola koji mnogima kvari uživanje u omiljenom sladoledu ili hladnom napitku.
Oni su otkrili da kada ledeni napitak, sladoled ili kockice leda dođu u kontakt sa nepcima, naglo se sužava prednja cerebralne arterija, odnosno krvni sud koji snabdijeva jedan dio mozga. Na ovaj poremećaj u dotoku krvi, mozak se brani brzim emitovanjem signala da se krvni sud proširi kako bi se protok krvi u arteriji što prije normalizovao.

Naučnici taj proces nazivaju odbrambenim mehanizmom mozga, koji je prilično osjetljiv na hladnoću, pa se trudi da poveća dotok tople krvi. Međutim, pošto je lobanja zatvoreni sud, naglo povećanje količine krvi izaziva snažan bol. Do ovog zaključka došao je tim američkih stručnjaka na čelu sa Horhe Seradorom iz Medicinske škole na Harvardu.

Oni su sproveli istraživanje uz učešće 13 volontera koji su imali zadatak da u veoma kratkim intervalima popiju kroz specijalnu slamčicu prvo čašu ledene vode, pa čašu vode držane na sobnoj temperaturi.

Mlaz je bio usmjeren direktno na nepce i povezan sa dopler aparatom, koji je snimao šta se dešava u mozgu učesnika eksperimenta. Analiza snimaka pokazala je da se bol javlja u trenutku kada dođe do naglog širenja prednje cerebralne arterije.

Dakle, slobodno uživajte u svojoj omiljenoj ljetnoj poslastici, ali ne budite halapljivi, uzimajte sasvim male zalogaje i glava vas neće boljeti.

Izvor: Novosti

Nema komentara:

Objavi komentar