rujna 27, 2012

Tračak magije u kući - ogledalo

Nekada davno ogledalima su pridavana čarobna svojstva, pa su kao takva zaslužila posebno mjesto u literaturi, na filmu i u raznim ritualima, a danas je neizostavni dio enterijera u životnom i poslovnom okruženju.
 
Tračak magije u kući - ogledalo
Još od vremena drevnih likova grčke mitologije - božanstvenog Narcisa koji se zaljubio u svoj odraz na vodi, i junačkog Perseja koji je odrubio glavu čudovišnoj Meduzi koristeći svoj blistavi štit kako je ne bi direktno pogledao i tako se okamenio - ljudi su opčinjeni ogledalima.

Uglačana bakarna ploča ili vulkansko staklo jednako su godili sujeti rimskih patricija i egipatskih faraona, kao što je u kasnijim vjekovima srebrom, a zatim aluminijumom premazivana staklena površina izazivala ljude da se uvjere u svoju privlačnost, piše "Politikin Magazin".

Ogledalima su pridavana i čarobna svojstva, pa su postala ne samo dio magijskih rituala, nego i raznih sujevjerja ("kradu" dušu, donose sedam godina nesreće ako se razbiju, ne pokazuju odraz demona, vampira i duhova, prikazuju prošlost ili budućnost...), bajki (najčuvenija je, naravno, "Snežana" u kojoj zlu maćehu ogledalce uvjerava da je "najljepša na svijetu"), fantastične literature i filma.

Za kinesku vještinu uređenja životnog prostora u skladu sa prirodom, feng šui, ogledala su izuzetno važna jer ne odražavaju samo lik posmatrača, već i odbijaju lošu energiju, odnosno privlače dobru, pa su brojna i pravila o tome kako ih i gdje postaviti. Neka od njih, nažalost, sasvim u suprotnosti sa modnim trendovima, odnosno preporukama dizajnera.

Na primjer, u enterijerima se sve češće grupiše više manjih ogledala, istih ili različitih oblika i dimenzija, u neku vrstu mozaika. Feng šui, međutim, upozorava da to po svaku cijenu trebalo izbjeći, jer tako postavljena ogledala "cijepaju" lik i time, simbolično i život ukućana. Ogledala po ovom učenju, ne bi trebalo stavljati na zidove spavaće sobe, jer, kažu, "vraćaju" loše emocije od kojih se čovjek oslobodi tokom spavanja, a naročito ne naspram kreveta, jer unose uznemirenost i nagovještavaju treću osobu među partnerima, niti tamo gdje se u njima odražavaju toalet, stepenište, šporet, a posebno ne ulazna vrata, budući da se na taj način "odliva" dobra energija iz kuće.

Ogledalo ne bi trebalop da "siječe" lice osobe koja se u njemu vidi ili da je naspram drugog ogledala jer će tako "zarobiti", tvrde neki, energiju ukućana.

Preporučuje se da bude uokvireno i dobrog kvaliteta, da je odraz u njemu jasan i da nije izvitoperen, najbolje okruglo ili ovalno.

Feng šui poklapa se sa preporukama dizajnera kad sugeriše da je najbolje mjesto za ogledalo u trpezariji i u uzanim predsobljima, hodnicima i malim uglovima, tamo gdje će vizuelno otvoriti i povećati prostor, unijeti više svjetlosti, učiniti ga prijatnijim, prozračnijim i privlačnijim.

Najbolji efekat postiže se velikim ogledalima iz jednog komada, koja stvaraju utisak dubine prostora iza zida na kojem se nalaze. Manja uramljena ogledala ukrašavaju prostoriju poput slike, a kako će i od čega biti napravljen okvir zavisi od enterijera, ideja i umijeća majstora. Raskošan reljefni "stilski" od drveta ili gipsa, starinski, izuvijan od kovanog gvožđa, elegantan od uže ili šire metalne lajsne, rustičan od isprepletanih grančica ili bambusa, ekstravagantan od školjki, šarenih kamenčića, šišarki ili staklića...

Ogledala se mogu koristiti i kao poslužavnici, njima mogu biti djelimično ili u cjelini obloženi dijelovi namještaja, ne samo plakari, već i stolovi, komode, police... pa i cijeli zidovi ili plafoni.

Neizbježna u kupatilu, neophodna kod garderobera, preporučljiva u malim prostorijama, dobrodošla svuda gdje mogu da "umnože" zelenilo i cvijeće ili da odraze diskretnu svjetlost lampe ili svijeća, ogledala unose tračak čarolije u svako okruženje. Za malo novca, uz mali trud.

Izvor: Mondo

Nema komentara:

Objavi komentar