rujna 27, 2012

Dezodoransi - sve dobre i loše strane

 
 
Neki naučnici tvrde da dezodoransi izazivaju rak dojke. Njihove sumnje još nisu dokazane. Sve je počelo 1990. cirkularnim pismom na internetu u kome se tvrdi da parabeni i aluminijumove soli iz antiperspiranata i dezodoranasa izazivaju rak dojke. Najveću brigu je donIJelo otkriće da se paraben ponaša slično hormonu estrogenu, koji pojačava rast normalnih ćelija, kao i onih malignih. Informacija anonimna i nezavisna od kozmetičkih industrija ima težinu veću od svake reklame, pa se među ženama brzo raširio strah.
A evo šta kaže medicina: opsežno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak sprovedeno na 813 žena s kancerom dojke i na 793 zdrave žene pokazalo je da brijanje i naknadno nanošenje dezodoransa ili antiperspiranta ne povećava rizik od kancera. Međutim, isto istraživanje navodi da su u 18 od 20 uzoraka tumora dojke biopsijom nađeni parabeni, ali su oni na hiljade puta slabiji od estrogena. Zato se strah od dezodoranasa zvanično smatra neosnovanim. Ali zašto da vas boli glava? Danas postoje potpuno bezbjedna sredstva, uz koja ćete uvijek mirisati svježe i čisto.

OPASNO
Antiperspiranti zatvaraju izlaz znojnog kanala i fizički sprječavaju znojenje. Zato ih, bez obzira na to da li povećavaju rizik od raka dojke ili ne, ne treba koristiti svakodnevno.

U Americi se oni svrstavaju u lijekove koji se dobijaju bez recepta. Podležu strogoj kontroli i moraju da sadrže sastojke koje je FDA odobrila kao zdravstveno neškodljive, i to u propisanim količinama. Pri izboru obratite pažnju na to da li je preparat prošao alergo-testove, kupujte samo provjerene marke i znajte da dobar antiperspirant nema miris.


RIZIČNO
Dezodoransi neutrališu bakterije koje izazivaju neprijatne mirise, ali ne zaustavljaju znojenje. Ne moraju da sadrže ništa osim mirisa koji će pokriti miris tijela. Ipak, i u njima često ima konzervanasa i parabena, a prepoznaćete ih po najčešćim imenima metilparaben, propilparaben, butilparaben, ili benzilparaben. Neki naučnici smatraju da sporni sastojci, naneseni sat vremena nakon brijanja ili ostavljeni dugo na koži, mogu da prodru do tkiva dojke i izazovu mutaciju DNK. Ove tvrdnje nisu naučno dokazane.



BEZBEDNO
Ako ipak koristite antiperspirante ili dezodoranse, savjetujemo vam da ih ne nanosite neposredno poslije depilacije ili brijanja, naročito ako vam je koža oštećena ovim postupcima. A ako želite da apsolutno isključite zdravstveni rizik, birajte dezodoranse koji ne sadrže parabene, soli aluminijuma i alkohol, a možete ih naći u apotekama.

Nema komentara:

Objavi komentar