Ljubitelji
crne čokolade već neko vrijeme znaju da im njihova omiljena poslastica
može pomoći, tačnije zaštititi ih od visokog krvnog pritiska i
smanjiti rizik od dijabetesa.
Ali sada, naučnici kažu da može biti od koristi i onima koji već imaju visok pritisak i veliki rizik od srčanog udara.
Iako redovito jedenje čokolade ne pomaže sasvim kao i lijekovi, istraživači kažu da nema gotovo nikakve nuspojave.
Tim istraživača sa univerziteta u Melbourneu, Australija, koristili matematički model za predviđanje učinka i isplativost potrošnje tamne čokolade na 2.013 osoba s visokim rizikom od bolesti srca od prije 10 godina.
Svi su imali metabolički sindrom - mješavina problema, uključujući povišeni krvni pritisak, višak kilograma, visoke nivoe masnoća u krvi i nemogućnosti da kontroliše nivo šećera u krvi.
Dnevna potrošnja 100g tamne čokolade bi mogle spriječiti 70 ne-fatalnih i 15 fatalnih kardiovaskularnih problema za 10.000 osoba liječenih više od deset godina.
To bi se moglo smatrati djelotvornim intervencijom, rekli su istraživači.
Iako redovito jedenje čokolade ne pomaže sasvim kao i lijekovi, istraživači kažu da nema gotovo nikakve nuspojave.
Tim istraživača sa univerziteta u Melbourneu, Australija, koristili matematički model za predviđanje učinka i isplativost potrošnje tamne čokolade na 2.013 osoba s visokim rizikom od bolesti srca od prije 10 godina.
Svi su imali metabolički sindrom - mješavina problema, uključujući povišeni krvni pritisak, višak kilograma, visoke nivoe masnoća u krvi i nemogućnosti da kontroliše nivo šećera u krvi.
Dnevna potrošnja 100g tamne čokolade bi mogle spriječiti 70 ne-fatalnih i 15 fatalnih kardiovaskularnih problema za 10.000 osoba liječenih više od deset godina.
To bi se moglo smatrati djelotvornim intervencijom, rekli su istraživači.
Nema komentara:
Objavi komentar