rujna 27, 2012

Zašto ne treba brzo jesti?

Ako hranu žvačete kako treba, za svaki obrok trebaće vam bar 20 minuta. Vi ipak tanjir očistite mnoooogo brže? Pročitajte zašto bi to moglo biti opasno....

Prebrza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, pokazuje novo istraživanje. U novu studiju bila su uključena 234 ispitanika s dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne grupe.

Učesnici istraživanja koji su brže jeli imali su prosječno 2,5 puta veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, ispitanici koji su brže konzumirali hranu imali su i veći indeks tjelesne mase!

I ranija istraživanja su ukazivala na sličnu opasnost.

"Jedemo li prebrzo, ne dajemo vremena mehanizmu koji šalje poruke u mozak da smo siti. Nervi šalju signale u mozak da se želudac širi. Istovremeno, hormon gladi grelin, koji se proizvodi dok se želudac prazni, prestaje se ispuštati. Od trenutka kad počnete jesti, treba nekih 20 minuta da bi poruka koja suzbija apetit stigla do mozga," objašnjava Ian MekDonald, profesor metaboličke psihologije na Univerzitetu Notingem.

"Jednostavno rečeno, jedete li prebrzo, vjerojatno ćete se pretrpati hranom. Inače, mnogi ljudi razviju ovu naviku brzog jedenja još kao djeca, jer žele pobjeći od stola," objasnio je profesor.

Prebrzo jedenje povećava i rizik od gorušice, gasova i opšte nelagode, jer tokom brzog jedenja gutamo i velike količine vazduha...

Nema komentara:

Objavi komentar