rujna 27, 2012

Zimska njega stopala

7 zlatnih pravila pedikira

Iako stopala zimi krijemo u čizmama i toplim cipelama, ona u ovom periodu iziskuju posebnu njegu. Ne zapuštajte ih, već ih brižljivo njegujte kako biste, čim grane sunce, mogli da uskočite u laganiju obuću. 
 
 


Savjet plus: Zbog pojačanog znojnenja nogu zimi raste rizik od razvoja gljivičnih infekcija. Ukoliko i vi imate ovaj problem, svako veče, odmah nakon tuširanja, pažljivo obrišite stopala, naročito kožu između prstiju, i istrljajte ih kriškom limuna. Limunska kiselina dezinfikuje kožu i čini nokte bjeljim
Veoma je važno da zimi ne zanemarite stopala pošto se ona u zatvorenoj obući pojačano znoje. Da ne biste imali problema s gljivičnim infekcijama, zadebljalim petama i uraslim noktima, njegujte stopala svakodnevno. Dovoljno je da svakog dana odvojite samo 15 minuta i sljedite naše savete, i vaša stopala biće lijepa kao nikada prije.
 
 
OSVjEŽITE STOPALA SVAKO JUTRO
Svako jutro namažite stopala specijalnim proizvodima koji osvježavaju i podstiču cirkulaciju, pa ćete lakše podnijeti sve dnevne obaveze. Uveče, nakon tuširanja, koristite umirujuće kreme ili sprejeve koji otklanjaju otoke, ublažavaju bolove i osjećaj težine.

SVAKE NEDELJE OMEKŠAJTE KOŽU
Jednom nedeljno stopala dobro namažite kremom, umotajte ih u prozirnu foliju i obujte čarape. Nosite ih nekoliko sati ili, još bolje, čitavu noć. Koža će upiti sve potrebne hranljive sastojke.

NE SjECITE ZANOKTICE
Zanoktice nikada ne sjecite makazicama jer ćete napraviti bolne rane koje sporo zarastaju. Umjesto toga, zanoktice premažite specijalnim uljem, sačekajte da ga koža upije i lagano ih potiskujte štapićem.

SjEDITE I URONITE NOGE U TOPLU VODU
Sjetite se koliko pažnje posvećujete njezi lica, pa će vam biti jasno da i vaša stopala zahtjevaju malo pažnje. Napunite lavor toplom vodom, sipajte šaku soli za kupanje i uronite stopala.
Opustite se i uživajte u ovom mini spa tretmanu makar deset minuta. Osjećaćete se bolje, poletnije i svježe jer će topla voda iz vaših nogu izvući i posljednji trag umora.
 
NE ZABORAVITE NA PILING
Makar jednom nedeljno istrljajte stopala pilingom koji možete da napravite sami. Šaku morske soli, krupne palente ili smeđeg šećera pomešajte sa šoljicom maslinovog ulja i dobićete odlično sredstvo za uklanjanje odumrlih ćelija kože. Dobijenu smesu brižljivo nanesite na stopala i istrljajte ih. Posebnu pažnju posvetite tabanima i prstima, pa će vaša stopala ponovo biti savršeno glatka.
 
MASAŽA UBLAŽAVA BOLOVE
Uveče samo želite da se opustite, zaboravite na dnevni stres i brzo zaspite? U tome će vam najbolje pomoći masaža stopala specijalnim uljem ili bademovom kremom. Ako nemate ništa od toga, upotrijebite bilo koje mlijeko za telo.Za skraćivanje noktiju na nogama koristite grickalicu, makazice i turpiju. U svakom slučaju, vodite računa da ih oblikujete tako da vrh nokta bude cjelom širinom ravan. To će spriječiti urastanje noktiju koje može da bude veoma bolno. Ako niste si­gurni da znate kako, neka vam to jednom uradi pedikir.

VLAGE NIKADA DOSTA
Pete, prsti i svi djelovi stopala koji se neprekidno taru o obuću najpre gube vlagu i elastičnost, suše se i polako pucaju. Da biste izbjegli ove neželjene posljedice, svako veče, nakon tuširanja, namažite ih najhidratantnijom kremom koju imate.

Nema komentara:

Objavi komentar