rujna 27, 2012

Kućni pedikir

Blistava stopala u samo 5 koraka

Svoja stopala lako možete da njegujete i same. To će vam prijati, a noge će vam uvjek biti uredne i lijepe. Naravno, ako redovno sljedite uputstva kozmetičarke, i ne radite više od onoga što ona savjetuje. Dakle, ne liječite same kurje oko, urasle nokte, žuljeve... Za to morate kod stručnjaka.
 
 
 
1. U lavor s mlakom vodom sipajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ili malo morske soli. Potopite noge i držite ih petnaestak minuta, a ako je potrebno, u međuvremenu dodajte toplu vodu.
 
2. Omekšale nokte isjecite ravno, ali ne isuviše kratko. Tako ćete izbjeći problem uraslih noktiju. Isturpijajte noktnu ploču na svakom prstu jednu po jednu, polako i strpljivo, pazeći da ne oštetite zanoktice.
 
3. Ako imate zadebljale pete, nježno ih isturpijajte turpijom ili kamenom. Nemojte pretjerati sa struganjem, bolje je da češće uklanjate tanje slojeve.
 
4. Nanesite preparat za omekšavanje zanoktica na zanoktice, sačekajte nekoliko minuta, pa ih ovalnim štapićem pogurajte prema korjenu nokta. Radite pažljivo i nježno da ne bi došlo do pucanja kože.
 
5. Kad ste sve ovo uradili, isperite stopala mlakom vodom i dobro ih obrišite. Namažite lak za nokte i sačekajte sa de sasvim osuši. Tek tada u stopala utrljajte hranljivu kremu i izmasirajte ih. Ako vam koža brzo upije kremu, dodajte još, to će prijati vašim stopalima.

Nema komentara:

Objavi komentar