rujna 27, 2012

Najbolja hrana za sagorijevanje masnih naslaga

Kako se ljeto i kalendarski opasno približilo, dolazi vrijeme i za intenzivnije vježbanje, ali i laganiju ishranu.
Da biste bili sigurni da će masne naslage što prije nestati, vrlo je važna hrana koju pritom jedete. Naime postoje namirnice čija vam konzumacija, uz vježbanje, omogućava brže sagorijevanje masnoća u vašem tijelu.

1. LjEŠNICI
Većina orašastih plodova sadrži neku količinu omega 3 masnih kiselina, ali samo u tragovima. Ono što svi orašasti plodovi sadrže, a pomaže pri bržem sagorijevanju masnoća su mono-nezasićene masti. Lješnici ih sadrže najviše i zato su najbolji za grickanje ako vam je cilj da što prije sagorite masne naslage.

2. ĐUMBIR
Đumbir se već vjekovima upotrebljava za ublažavanje smetnji pri varenju, a osim toga pomaže i za smanjenje raznih upala, kao i povećanju dotoka krvi do mišića te ublažavanju bola u mišićima. Kao hrana, svakako pospješuje sagorijevanje kalorija.

3. ZOB
Ovaj ugljeni hidrat vrlo se sporo vari, ali zadržava nizak nivo šećera u krvi, tako da je pritom sagorijevanje masnoća na visokom stepenu. Dokazano je da sportisti koji ujutru konzumiraju ugljene hidrate koji se sporo vare, tokom dana sagore više masnoće od onih sportista koji konzumiraju brzo varljive ugljene hidrate.

4. BROKOLI
Brokoli je odličan jer pored toga što pospješuje sagorijevanje masnoća, takođe ne sadrži puno kalorija ni ugljenih hidrata, a ipak vam daje osjećaj sitosti.

5. AVOKADO
Mononezasićene masnoće koje se nalaze u avokadu, tokom vježbanja se pretvaraju u energiju i pospješuju sagorijevanje masnoća (isto kao i maslinovo ulje). Avokado takođe sadrži vrstu šećera koji usporava otpuštanje insulina i povećava apsorpciju kalcijuma – što je vrlo bitno tokom procesa gubitka masnoće.

6. LOSOS
Losos je riba koja je najbogatija omega 3 masnim kiselinama, EPA i DHA. Konzumacija lososa omogućava vam zalihu masnoća koje pospješuju sagorijevanje štetnih masnoća, a istovremeno sprečavaju i njihovo skupljanje.

7. SJEMENKE SOJE
Soja je odličan izvor proteina pa vam pomaže u izgradnji mišića. Pored toga, sjemenke soje pomažu pri sagorijevanju masnoća jer smanjuju apetit, a samim time i unos nepotrebnih kalorija.

8. MED
Da, med je šećer, ali s jako niskim glihemijskim indeksom. Zadržavanje insulina na niskom nivou, vrlo je bitno za što uspješnije sagorijevanje masnoća u tijelu. Med je takođe odličan saveznik u oslobađanje masnoća iz masnih ćelija našeg tijela.

9. JAJA
Istraživanja pokazuju da ljudi koji započnu dan s jajima za doručak, kasnije tokom dana unose manje kalorija, a generalno i gube više masnoće, piše Female.

10. VODA
Voda vam je vjerovatno najbolji saveznik u borbi protiv masnoće. Već samo dvije čaše hladne vode kroz nekovreme mogu da ubrzaju vaš metabolizam za 30%. Svakodnevno dvije čaše vode prije doručka, ručka i večere, tokom godinu dana pomaže vam da sagorite čak 17.400 kalorija više, odnosno nešto više od 2 kg masnoće.

Nema komentara:

Objavi komentar